Heb je het gevoel dat je relatie op springen staat en dat jullie uit elkaar groeien?
Maken jullie continue ruzie en weet je niet meer hoe je uit die negatieve cirkel kan geraken?
Misschien trekt hij zich terug en neemt hij afstand en is er nog weinig affectie tussen jullie of doen jullie je best voor de kinderen maar verder is er niet veel communicatie tussen jullie? Of alles gaat zijn gangetje en berust op gewoonte?
Weet dat je niet alleen bent. Vele relaties gaan door een moeilijke periode. Ook mijn relatie heeft zijn ups & downs met gezinsleven en hobby’s en drukke job. Soms niet altijd even gemakkelijk om gecombineerd te krijgen. Maar weet ook dat wij uit deze moeilijkere periode geraakt zijn, dus dat kan ook voor jou!
Ik wil met jou vandaag even door de 3 meest voorkomende redenen gaan waarom je relatie in gevaar kan zijn.
Natuurlijk zijn er miljoenen redenen waarom een relatie minder goed gaat maar weet dat dit de meest voorkomende 3 redenen zijn:
Reden 1: Verwachtingen, noden en het onderdrukken van emoties
Wanneer je relatie is het slob zit heeft dat waarschijnlijk veel te maken met het feit dat jij je noden niet gecommuniceerd hebt met je partner of niet op een manier gecommuniceerd dat dit tot hem is door gedrongen en waarschijnlijk geldt dat andersom voor hem ook zo.
Wat ik vaak terugzie is dat, na verloop van tijd als onze noden niet gecommuniceerd worden dat we dan onze emoties en onze gevoelens gaan onderdrukken. Zo bouwt spanning zich inwendig op en beide partners zitten met een hoop verwachtingen waar niet aan voldaan wordt. Wrok bouwt zich op en de relatie wordt alleen maar slechter omdat geen van beiden het probleem naar boven durft te brengen uit angst wat de gevolgen zijn of uit angst om te communiceren of angst voor de zoveelste ruzie en ook omdat ze het gevoel hebben dat het toch niets uitmaakt of toch niet geluisterd wordt. Daarom leer ik mijn (lieve, mooie, bijzondere) klanten de meest efficiënte manier om te communiceren met hun partner zodat hun noden en gevoelens ook gehoord worden door hun man en dat hun partner daar ook echt iets mee kan doen. Het blijkt ook uit onderzoek dat de kracht van koppels die een goede relatie hebben vaak zit in de manier waarop ze communiceren en samenwerken.
Dit is cruciaal om echt je man zijn gevoel en hart te bereiken, om gehoord te worden en hem te inspireren om rekening te houden met je noden. Eigenlijk is dit iets om te leren alvorens je relatie in wild water verkeerd.
Je emoties onderdrukken is zo een groot risico voor je relatie. Weet wel dat emoties uitdrukken niet hetzelfde is als reageren op basis van je triggers en alles er maar uit gooien wat op dat moment in je opkomt.
Ik vertel mijn cliënten vaak dat het soms beter is om ruzie te maken dan je emoties onderdrukken en daardoor wrok ten opzichte van je partner te krijgen. Ruzie maken op een eerlijke manier is wel belangrijk, zonder elkaar uit te schelden kan ruzie en frustraties uiten een goede zaak zijn. Het is niets om schrik voor te hebben. Het is beter dan je gevoelens te onderdrukken en dan opeens te ontploffen en alles eruit te gooien op een niet zo nette manier.
Wrok koesteren zorgt mede voor een trage dood van je relatie want als je wrok gaat voelen en deze dan ook niet uitspreekt maar gewoon stilzwijgt dan ga je steeds minder en minder connectie voelen met je partner. Je voelt je niet meer veilig bij hem en zo komt je relatie in gevaar. Wanneer we thuis niet vinden wat we nodig hebben bestaat het gevaar dat we ergens anders op zoek gaan.
Hoe kan je dit nu voorkomen?
Ik zeg altijd tegen mijn dames: als vrouwen zijn wij de emotionele leiders van onze relatie. Wanneer je man zich niet open stelt is er een grote waarschijnlijkheid dat jij ook ergens je niet altijd durft openstellen en je soms afsluit voor jezelf of voor je partner. Ookal klinkt dit nu misschien confronterend, vaak is dat zo. Als je te maken hebt met een geestelijk gezonde man uiteraard. Ik heb het hier niet over een narcist. Dus vraag jezelf dan af: waarvoor sluit ik mij af en zie ik dat weerspiegelt in mijn partner?
Reden 2: Als vrouw zit je ENKEL in je mannelijke energie.
Romantische relaties werken wanneer er polariteit is in een je relatie. Een goede balans tussen mannelijke en vrouwelijke energie. Hoe meer mannelijk jij wordt in je relatie hoe vrouwelijker je man wordt. Stel dat jij altijd alles regelt in je relatie (mannelijke energie), dan wordt je man ook passiever, dan laat hij alles aan jou over, dan gaat hij achteroverleunen en doet niets.
Natuurlijk doe je dit niet met opzet. Geen enkele vrouw wilt haar relatie ten onder zien gaan of wilt met opzet enkel in haar mannelijke energie zitten.
Misschien ben je er niet bewust van dat je in je mannelijke energie bent in je relatie of misschien wel en vond je het in de beginfase van je relatie gemakkelijker om in je vrouwelijke energie te zitten? Maar nu met de kinderen en het huishouden en heel veel to do lijstjes lukt het je steeds minder goed om in je vrouwelijke energie te blijven zitten want jij wilt doen en plannen en organiseren en en en (mannelijke energie).
Terwijl dat deze actiemodus goed is voor je werk en het runnen van het huishouden is dit minder goed voor je relatie met je partner. De gedragen die samengaan met mannelijke energie gaan vaak net je man “ontmannen” of “castreren” en daarmee duw je hem net weg.
Wanneer jij de relatie overneemt loop je het risico om je partner te verliezen.
Vanuit mijn ervaring: je partner zal zich in het begin ertegen verzetten en daar zullen discussies van komen maar na verloop van tijd zal hij vrede kiezen boven conflict en zal hij de status quo aanvaarden.
MAAR! Wanneer hij accepteert dat jij de broek draagt en hij het rokje zal een gezonde mannelijke man snel zijn aantrekking verliezen voor jou. Dit is ook het moment dat de seks minder wordt, de romantiek verdwijnt en de frustraties escaleren.
Jij en je man geraken meer en meer van elkaar vervreemd en voor je het weet staat je relatie op springen.
Vanuit mijn ervaring zie ik dit vaak gebeuren wanneer de mannelijke en vrouwelijke energie niet in balans zijn in de relatie.
Maar weet ook dat dit makkelijk om te draaien is door je echt bewust te zijn van jouw vrouwelijke energie in de relatie. Wij zijn van nature geboren met vrouwelijke energie. Het is een kwestie van terug te gaan naar je essentie.
Reden 3: de cirkel van verwijten en persoonlijke verantwoordelijkheid voor wat er gebeurt
Wat bedoel ik hiermee?
Wanneer je constant boos bent en enkel focust op wat je man niet goed doet dan zit je telkens opnieuw in verwijtende energie. Iemand anders doet alles verkeerd, iemand anders doet niets goed, iemand anders doet niet wat je vraagt, iemand anders…Het is zijn schuld dat je relatie slecht gaat en hij is de enige verantwoordelijke daarvoor.
Maar het zit zo. Als wij altijd onze partner de schuld geven en we zeggen continue tegen hem dat hij je ongelukkige maakt of zegt hoe slecht hij luistert dan krijgt hij het gevoel dat hij niks goed kan doen. Dat is een gevaarlijke energie voor een man om in te zitten. Mannen willen ons namelijk gelukkig maken. En als jij hem telkens zegt hoe slecht hij het niet doet dan verliest hij motivatie om tijd en energie te steken in de relatie. Werkt dat bij kinderen niet net zo?
Hij voelt zich niet goed genoeg voor jou of niet “man” genoeg en het maakt toch niet uit wat hij doet, hij kan je niet voor zich winnen dus waarom dan nog proberen? Mannen zijn hier heel gevoelig voor.
Dit tekort aan motivatie is het begin van verminderde aantrekking en minder verbondenheid. Het is heel gemakkelijk om de vinger naar de man te wijzen. In het algemeen is dit ook zo: het is gemakkelijker om te zeggen van een ander wat hij of zij niet goed doet in plaats van naar onszelf te kijken wat we zelf niet goed doen.
In een relatie ben je altijd met 2 en ieder van jullie heeft zijn aandeel (behalve als je te maken hebt met een narcist)
daarom zeg ik altijd: het is belangrijk om ook je eigen innerlijke werk te doen, naar je eigen binnenkant te kijken. Want dat is het enige wat we kunnen veranderen. We kunnen een man niet veranderen, we kunnen hem enkel inspireren om dingen voor ons te doen.
Jammer genoeg, als we midden in dit stadium zitten met onze partner is het soms moeilijk om daaruit te komen en te focussen op onszelf. Vrouwen zeggen me vaak: waarom moet ik het werk doen, waarom moet ik naar mezelf kijken en waarom doet hij dat niet, waarom doet hij het werk niet?
Ik begrijp de vraag, maar waarom zoveel jaren van je leven verspillen met zo een uitspraak in plaats van gewoon verantwoordelijkheid te nemen voor jouw stukje, wat ook zal bijdragen aan je relatiegeluk, in plaats van te blijven hangen in verbittering. Gaat deze verbittering je relatie beter maken? Aan zijn stukje kan je toch niets doen.
En bovendien zijn wij als vrouwen de emotionele leider van de relatie.
Omwille van die reden kan persoonlijke verantwoordelijkheid nemen alles veranderen.
Wanneer je relatie slecht gaat, stop dan met verwijten maken (zowel je man als jezelf) en kijk naar oplossingen in plaats van naar problemen. Dat is constructief aan de slag gaan met je relatie en je energie op de juiste manier gebruiken in plaats van enkel je energie te verspillen aan verwijten.
Hoe zou dat voelen voor jou? Misschien nu nog even wat onwennig en het geeft je misschien een gevoel van: REALLY? Maar weet dat verandering eerst bij onszelf begint, aan de ander kan je niets veranderen, hoe frustrerend dat ook kan zijn!
Ben jij al lid van mijn Facebook pagina Lara's Angels? https://www.facebook.com/groups/668358583629442/
Met liefde,
Lara