Welke invloed heeft kritiek op je date en op jezelf
11 juli 2019 

Welke invloed heeft kritiek op je date en op jezelf

Zeggen mannen vaak tegen jou: “Jij hebt ook overal kritiek op”! “Het is nooit goed genoeg voor jou?”
Waar komt dit vandaan?Merk je vaak aan jezelf dat je gemakkelijk kritiek hebt op anderen? Als dit het geval is dan is er een mogelijkheid dat de persoon die je écht veroordeeld net JEZELF is.
Dit een volledig ander perspectief, maar iets om over na te denken. Heb jij ook vaak kritiek op jezelf? “Ik ben te dik, ik ben niet slim genoeg, mijn haar is lelijk, ik ben een slechte moeder, ik ben niet succesvol in mijn job, ik kan niks goed doen, ik kan niks afmaken, ik ben niet creatief” Herken jij dit?
Dit patroon kan ook terugkomen in je datingleven.
Stel je bent al een paar keer op date geweest met een goede man, hij geeft je een goed gevoel, hij is consistent, hij plant de dates, hij doet alles goed. Plotseling begin je eigenschappen op te merken die jij niet goed vindt en je begint hem te bekritiseren. Zoals: zijn neus is te dik, hij is te klein, hij is niet ordelijk genoeg, zijn kleding past niet bij mij, zijn auto is niet mijn merk,… Je begint je af te vragen of hij wel de man is voor jou en of hij wel bij je past? Je begint hem af te wijzen en je begint alles in twijfel te trekken. Klinkt dit bekend voor jou?
Ga dan even wat dieper bij jezelf kijken. Waar komt dit gevoel vandaan en is dit een patroon?
Waar veroordeel ik mezelf? Ben je bang dat een man je beter leert kennen en dan jouw imperfecties zal zien? Is het dan makkelijker om hem, vooraleer dit gebeurt, al zelf af te wijzen?
Waar komt dit oordeel over mezelf vandaan? Dit negatief oordeel over jezelf staat lijnrecht tegenover zelfliefde. Zelfliefde is niet gelijk aan negatief zelfoordeel. Vaak zeggen we : “ik hou van mezelf!” Maar is dat ook zo? Waarom hebben we dan zo een streng oordeel over onszelf. Terwijl we zeggen tegen onszelf: “Ik hou van jou.” Zeggen we tegelijkertijd:” Ik ben onhandig, ik ben dom, ik ben een slechte echtgenote of een slechte vriendin.” Hoe vaak ben je keihard voor jezelf wanneer je vindt dat je een fout hebt gemaakt? Je mag wel denken dat je van jezelf houdt maar van jezelf houden is ook houden van de dingen die volgens jou minder goed zijn, jouw imperfecties. Van jezelf houden is niet enkel van de positieve eigenschappen houden, maar ook net met zachtheid kijken naar hetgeen jij niet goed vindt aan jezelf. En misschien vindt iemand anders, wat jij negatief vindt aan jezelf, wel net heel mooi! De dingen die je afwijst in jezelf zijn niet met liefde bejegent. En zo eindig je ook in het beoordelen van anderen. Vanuit de kritiek en het oordeel over jezelf.

Hoe uit zelfkritiek zich in jouw leven?

  • Je duwt mannen van je weg zodat je kan bewijzen dat de negatieve dingen aan jezelf echt wel mannen afstoot?
  • Je bent bang voor afwijzing?
  • Je klapt dicht omdat je je niet veilig voelt bij anderen omdat je bang bent dat ze jouw imperfecties gaan zien?
  • Je wijst mannen al af voordat ze de kans hebben jou af te wijzen?
  • Je geeft continue kritiek op anderen
  • Na je date heb je kritiek op zijn manier van praten, eten,…
  • Tussen de dates door heb je kritiek op de manier of frequentie waarop hij berichten stuurt
  • Je hebt kritiek op het restaurant dat hij heeft uitgekozen

Zelfkritiek houdt je tegen om een verbinding met iemand anders te maken. Zelfkritiek en kwetsbaarheid gaan namelijk niet samen. Wanneer je jouw vrouwelijke energie en daarmee gepaard gaand ook jouw kwetsbaarheid niet kan tonen in een relatie met een man dan is er ook geen mogelijkheid om dichter naar elkaar te groeien. Kwetsbaarheid verbindt.
Hoe kan je je veilig voelen binnenin jezelf als je je eigen imperfecties niet omarmt? Wanneer je niet in het reine bent met jouw imperfecties dan kan je jezelf ook niet helemaal laten zien en kan je ook niet verwachten dat iemand anders zich helemaal laat zien aan jou. Het veilig voelen bij jezelf begint bij JOU, binnenin jezelf. Zolang jij je veilig voelt bij jezelf en je eigen gevoel over jezelf dan kan niemand je uit je lood slaan. Zelfs als iemand je dan afwijst, heb je nog steeds jezelf. Daar kan je altijd op terugvallen.
Dus de volgende keer als je opmerkt dat je iemand bekritiseert.
Ga dan dieper in jezelf kijken en vraag jezelf af: “welke deel van mezelf wijs ik nu af?” Bijvoorbeeld: “hij is een egoïst!” Ga dan bij jezelf kijken: vind ik mezelf soms egoïstisch en heb ik daar moeite mee? Vraag je af: “helpt het me om kritiek op mezelf te geven?” Indien niet, geef dit gedeelte van jezelf dan extra liefde. Gooi er een brok liefde overheen en kijk er met zachtheid naar.
Ik merk dat het voor sommige van mijn cliënten moeilijk is om een duidelijk beeld te krijgen op welk gedeelte van zichzelf ze nu precies afwijzen. Neem een notitieboekje bij de hand en stel jezelf de vraag waarom je dit gedeelte van jezelf afwijst en waar dit vandaan komt. Schrijf dit op. Het helpt om dit op papier te zetten.
Zodra je jezelf accepteert zoals je bent laat je anderen toe om dat ook te doen. Zij weerspiegelen jouw liefdevolle energie.

Als je op zoek bent naar een groep van gelijkgezinde vrouwen die hun liefdesleven willen veranderen, meld je dan aan voor mijn Facebook groep Lara’s Angelshttps://www.facebook.com/groups/668358583629442/
In deze FB groep wordt met openheid, eerlijkheid en heel veel liefde naar elkaar gekeken. Vrouwen die op elkaar kunnen leunen en vertrouwen in de weg die ze afleggen in hun relatie of als single.
“One woman can make the difference but together we can rock the world.”

Ikzelf ben ook regelmatig in de groep aanwezig om je te helpen met je liefdesvragen.

Met liefde,
Lara

Over de schrijver
Reactie plaatsen